MAFF filmiõhtud 2019-2020

Matsalu loodusfilmide festivali parimad filmid 2019

Juba mitmendat aastat jõuab Matsalu loodusfilmide festivali filmiparemik koostöös Tartu loodusmajaga ka tartlaste ette. 

17. Matsalu loodusfilmide festival toimub 18.-22. septembril Lihulas ning Tartu loodusmajas linastub järgneva poole aasta jooksul võistlusprogrammi paremik. Matsalu loodusfilmide festivali eesmärk on eelkõige tutvustada ja tunnustada uusi loodusfilme ning nende loojaid. Lisaks tõsta läbi filmide inimeste huvi keskkonnateemade vastu ning propageerida säästvat elulaadi.

Esimene filmiõhtu toimub juba 12. novembril, mil näidatakse festivali võidufilme. Edaspidi toimuvad filmiõhtud novembrist aprillini iga kuu teisel ja neljandal teisipäeval kell 18.

Vaata 2019.-2020.a filmiõhtute kava siin.

Pilet: 4 eurot ja 2 eurot (õpilased, üliõpilased, pensionärid). Tartu Loodusmaja õpilastele tasuta.

Matsalu loodusfilmide festivali koduleht: www.matsalufilm.ee.
Tartu loodusmajas toimuvatel MAFF filmiõhtutel on võõrkeelsetel filmidel eestikeelsed subtiitrid.

Lisainfo:  Anneli Ehlvest 5344 2160

Filmiõhtute kava Tartu loodusmajas

12.11.2019

Grand Prix

Publiku auhind

Haide häving / Sharkwater Extinction, USA – 85 min

Režissöör Rob Stewart

ŽÜRII: Sel filmil on selge ja jõuline looduskaitsealane sõnum ning see näitab ühe eriti silmapaistva isiksuse emotsionaalset pühendumist ja kartmatut lähenemist. Film on tehtud väga hea uuriva ajakirjanduse vaimus ja kujutab endast haruldast näidet geriljadokumentaalist. See suunab tähelepanu inimeste jõhkrale ja aplale käitumisele, mis hävitab bioloogilist mitmekesisust, ning kutsub meid kõiki tegudele.

Sünopsis: Avastanud, et haisid jahitakse väljasuremiseni – aga koos nendega hävitatakse ka meie elu  tugisüsteem – asus aktivist ja filmitegija Rob Stewart ohtlikule teele haide tapmise peatamiseks. Uurides haide ja raha liikumist raskestijälgitavas piraat-kalatööstuses, paljastab Stewart mitme miljardi dollari suuruse skandaali, mis teeb meid kõiki kaasosalisteks maailma suurimas eluslooduse massimõrvas.

Treiler: https://www.matsalufilm.ee/film179-2019/

Režissöör Rob Stewart hukkus selle filmi tegemise käigus sukeldumisel ja see jäi tema viimaseks filmiks. Filmi viis lõpule tema meeskond.

26.11.2019

I preemia (Loodus)

Üks tuhandest / One in a Thousand, Saksamaa – 50 min

Režissöör Jan Haft

ŽÜRII: See loodusfilmi vaatepunktist täiuslikult üles võetud film näitab meile parasvöötme loodust väga haaraval moel. See näitab, kui mitmekesine ja samal ajal habras on see ökosüsteem tänu inimestest naabrite mõjule.

Sünopsis: Puutumatud ökosüsteemid pakuvad parimat kaitset kliimamuutuste vastu! Väikese oja ökosüsteem on keeruline ja mitmekesine – šokeeriv reaalsus on see, et Kesk-Euroopas on neid tänapäeval puutumata vaid üks tuhandest.

https://www.matsalufilm.ee/film546-2019/

Jäätmetekke vähendamise nädala eri

Kasutu(s)/ UseLess, Island – 50 min

Režissöörid Rakel Gardarsdottir,, Agusta M. Olafsdottir

Sünopsis: Filmis proovitakse välja selgitada, miks on toidu- ja riietusjäätmed muutunud pakiliseks sotsiaalseks ja keskkonnaprobleemiks ning mida saaks selle muutmiseks ära teha. Film vaatab probleemi noore Islandi ema pilgu läbi, kes üritab seda mõista ja oma käitumist muuta. Intervjuud ekspertide, disainerite, aktivistide ja produtsentidega valgustavad probleemi ja pakuvad erinevaid lahendusi.

https://www.matsalufilm.ee/film843-2019/

10.12.2019

Jõulukuu-eri

Parim operaatoritöö (Loodus)

Jõulusaar ja kookosevargad / Realm of the Robber – Christmas Island, Saksamaa – 50 min

Operaatorid Moritz Katz, Braydon Moloney, Pim Niesten

ŽÜRII: See film näitab, kuidas väike võttegrupp võib luua kvaliteetse loodusdokumentaali, mis on igas mõttes hästi tehtud ning käsitleb samas üsna vähe tuntud teemat – krabide elu kaugel saarel.

Sünopsis: Film jutustab väheräägitud loo Jõulusaarte kuulsatest krabidest – kookosevarastest (Birgus latro). Ehkki neile külge jäänud nimi päris õiglane pole, on nad siiski saare pärisperemehed.

Treiler: https://www.matsalufilm.ee/film760-2019/

Parim operaatoritöö (Inimene ja loodus) 

Valge põhjapõder /The White Reindeer, Ungari-Rootsi-Venemaa-Uus-Meremaa – 58 min

Operaatorid Zoltan Török, Jan Henriksson, Balasz Badar

ZÜRII: Inimese ja looduse vahelise suhte leidlik ja liigutav kujutamine on väga raske ülesanne. Seepärast saavad parima operaatoritöö auhinna filmi „Valge põhjapõder“ operaatorid Zoltan Torok, Jan Henriksson ja Balazs Badar.

Sünopsis: Kujutage ette ühte maailma kõige kaugemat kõnnumaad ning väikest tüdrukut ja tema vanaisa lõputus metsas. Nad on Masha ja Vladimir, meie loo peategelased Kesk-Siberist, Evenkiast. Nad on pärit evenki hõimust, kes on taigametsa rändrahvas. Vladimir üritab võimatut – nende nomaaditraditsioone elus hoida. Peale 11aastast pausi naaseb tema juurde loodusfilmimees Zoltan Török, kes proovib Vladimirit aidata.

Treiler: https://www.matsalufilm.ee/film818-2019/

14.01.2020

Parim režii (Loodus)

Praidi sünd / Birth of a Pride, Lõuna-Aafrika – 44 min

Režissöör Dereck Joubert

ŽÜRII: Seda lugu on jutustatud ühtaegu delikaatselt ja intensiivselt, nii et vaataja teeb läbi isikliku ja keeruka kasvamise, õpetamise ja õppimise protsessi. Seekord on teemaks suured kaslased. Ebatavalisel viisil tutvustatakse meile imelist näidet selle kohta, kuidas kaks emalõvi võivad kannatlikult koostööd teha ja kasvatada üles uue pesakonna, mis paneb aluse vägevale praidile. Sellest võiksime meiegi inimestena õppida.

Sünopsis:

Selindas, Botswanas, olid lõvid kütitud peaaegu väljasuremise äärele, kuid tänu kaitsele on nende arv nüüd kasvanud kahelt kuuekümnele. Film jutustab uskumatu ja südantsoojendava loo lõvide ellujäämisest. Jälgitakse kuut lõvikutsikat, kuidas nad õpivad elama, suhtlema, maailma tundma ja ellu jääma Aafrika paradiislikus looduses.

Treiler: https://www.matsalufilm.ee/film393-2019/ 

I preemia (Inimene ja loodus) 

Parim režii (Inimene ja loodus)

Drømmeland, Holland – 72 min

Režissöör Joost van der Wiel

ŽÜRII: Dramatiseeritud psühhoanalüüsi eest, mis räägib ühe inimese kohtumisest loodusega, selle eest, kui leidlikult kujutatakse tasakaalu inimese üksilduse vahel looduses ja sotsiaalmeedias, ning suurejoonelise operaatoritöö ja väljapaistva helikujunduse eest saab parima filmi auhinna kategoorias „Inimene ja loodus“ film „Drømmeland“. See on film, mis läheneb süvitsi tänapäeva inimese loomusele ja toob seda võluvalt esile.

ŽÜRII: Selles filmis on tunda jõulist lavastajakätt – valitud on tugev ja mitmeplaaniline peategelane, keda lihtsalt jälgitakse; filmis puudub jutustajatekst, kasutatud on väga vähe muusikat. See on üks vähestest filmidest sel festivalil, kus vaataja saab kuulda, mismoodi kõlab tegelikult loodus ja sealhulgas inimene. See on film, mis ei õpeta ega süüdista, vaid ärgitab mõtlema.

60-aastane Nils on ühiskonnale selja pööranud ja elab nüüd Norra mägedes asuvas puitonnis. Hoolimata katsest end maailmast distantseerida, on mehel mobiiltelefon kaasas ja teda painab soov teistega kontakteeruda. Film jälgib, kuidas Nils üritab loodusega, iseendaga ja oma perekonnaga kontaktis olemise vahel tasakaalu leida.

Treiler: https://www.matsalufilm.ee/film1120-2019/

28.01.2020

Žürii eriauhind (Loodus)

Kassi Amsterdam / Catwalk (Wild Amsterdam), Holland – 86 min

Režissöörid Mark Verkerk, Ignas van Schaick

ZÜRII: See film toonitab tõika, et mingis vormis eksisteerib loodus ka igas suurlinnas. Et need loomad ei torka sageli silma, ei ole inimesed sellest paralleelmaailmast isegi teadlikud. Film tutvustab meile liikide uut elupaika ja uut ökosüsteemi ning paneb meid võib-olla uue pilguga vaatama sellele, kuidas me linnades tegutseme.

Sünopsis: See on teistmoodi linnafilm, mis uurib Euroopa ühte elavaimat ja dünaamilisemat linna selle loomelaniku – kassi – pilgu läbi. Oma haljasalade turgutamise maine tõttu on Amsterdam ideaalne paik inimeste ja loomade vaheliste, sageli humoorikate kohtumiste uurimiseks. Kalaturul kala napsav hallhaigur või rott, kes kasvatab oma poegi kõnniteeplaadi all, kuuluvad mõlemad siia linna, samuti nagu ka bissa-kilpkonn või hiidpanda.

Treiler: https://www.matsalufilm.ee/film926-2019/

Nüüd või ei kunagi /Now or Never, Suurbritannia – 25 min

Matt Senior

Sünopsis: Film on maailma esimene dokumentaalfilm planeedi kõige haruldasemast suurest inimahvist, Tapanuli orangutanist ja nende Sumatra metsakodust Indoneesias. Need orangutanid avastati alles 2017. aastal ja nad on selles rikkalikus vihmametsas tuhandeid aastaid rahulikult elanud koos lugematute muude põnevate liikidega. Kuid nüüd on kõik muutumas… Maailma rahvastik kasvab ja loodusmaailm, sealhulgas Batang Toru, kannatab. On aeg tegutseda ja see mets päästa.

Treiler: https://www.matsalufilm.ee/film648-2019/ 

11.02.2020

Žürii eriauhind (Inimene ja loodus)

Küürvaalad – detektiivilugu / Humpback Whales: A Detective Story, Suurbritannia – 59 min

Režissöör Tom Mustill
ŽÜRII: Hea näide sellest, kuidas isiklik kogemus, elurõõmsad tegelased ja filmitegija kadestusväärne tegevustahe ning meelelahutuslik lähenemisviis loovad kaasahaarava loo, viies meid lähemale selle salapärase looma mõistmisele.

Sünopsis: 2015. aasta septembris kui Tom Mustill ja tema sõbranna Charlotte Kinloch olid Californias Monterey Bays merekajakiga aerutamas, prantsatas neile peale 30tonnine küürvaal. Uskumatul kombel jäid mõlemad ellu, aga surmalähedasest kogemusest jäi dokumentalist Tomile pähe kummitama küsimus, et kas vaal üritas neile tahtlikut viga teha või mitte. Vastuse leidmiseks pöördus Tom 2018. aastal Californiasse tagasi, et asja uurida. Tom kohtub vaalaekspertidega ja inimestega, kes on üle elanud sarnaseid hirmuäratavaid kohtumisi. See, mida ta teada saab, tekitab palju suuremaid küsimusi, mitte ainult sel päeval juhtunu kohta, vaid ka meie suhete kohta vaaladega ning nende tuleviku kohta meie kõrval.

Treiler: https://www.matsalufilm.ee/film410-2019/

Žürii äramärkimine (Loodus)

Dingode peresidemed / A Family’s Bond: Dingoes, Jaapan – 50 min

Režissöör Mio Hoshino


ZÜRII: Film kujutab imekaunilt looduses kehtivaid peresidemeid. Nagu me kõik teame, on dingosid väga raske filmida, nii et see film pälvib raudselt meie äramärkimise.

Sünopsis: Austraalia rannikul asuva Fraseri saare toiduahela tipus on dingo. Kaamerad jälgivad 9 pojaga perekonna elu ootamatusi – kuidas saadakse üle oma liikmete surmast, jageletakse teiste dingokarjadega, tullakse toime eluohtliku metsatulekahjuga. Autoritel on õnnestunud üles filmida harva dokumenteeritud juhtum, kus dingo pere vanem vend aitab oma vanematel kutsikaid kasvatada.

https://www.matsalufilm.ee/film870-2019/

25.02.2020

Žürii äramärkimine (Loodus)

Hämmastavad sead / Amazing Pigs, Austria – 50 min

Režissöör Matt Hamilton
ŽÜRII: Me kohtleme neid halvasti, sööme neid ja meil on nendega looduses raskusi. Kuid see film näitab sigade intelligentset ja emotsionaalset iseloomu ning annab hoopis teistsuguse pildi loomast, keda me kõik tunneme. Imetlust väärib ka filmi lavastustöö.

Sünopsis: Räpased? Ahned? Laisad? Mõtle uuesti. Sead on arukad, neil on teravad meeled ja nad elavad kõikjal – Siberist kuni Bahama türkiissiniste veteni. Film viib meid lõbusale ja põnevale teekonnale üle maailma, et paljastada nende edu saladused ning keerab pea peale praktiliselt kõik selle, mida sigade kohta teame ja kuidas neisse suhtume.

Treiler: https://www.matsalufilm.ee/film671-2019/

Žürii äramärkimine (Loodus)

Andid – kõrgmäestikukõrb / The Wild Andes – Extreme Survival, Saksamaa – 50 min

Režissöör Christian Baumeister
ŽÜRII: See on kaunis film, mis näitab meile imelist, kuid karmi Ladina-Ameerika loodust, sealseid maastikke, loomade käitumist ja isegi sündimise ime.

Sünopsis: Keevate geisrite, kuivade rohumaade ja lumiste vulkaanide dramaatilisel taustal tulevad ilmsiks muuhulgas vastsündinud vikunjavarsa ja flamingode koloonia elukäigud. See on hingemattev lugu sellest, kuidas kõrgetel, Andide tasandikel elavad loomad on kohanenud oma elupaigaga, kus vulkaaniline kuumus pitsitab janu ja hõreda õhuga.

Treiler: https://www.matsalufilm.ee/film879-2019/

10.3.2020

Nõiduslik Island, Saksamaa – 50 min

Režissöör Jan Haft

Sünopsis: Vulkaaniline tegevus on kujundanud Islandi karmi põhjakõnnumaad nagu ei ühtki teist kohta maa peal; nii vee kohal kui ka all. Kuidas elavad loomad sellel karmal maastikul? Mida on vaja elamiseks liustike, kõrbete ja vulkaanide seas? Ja kuidas tulla toime samal ajal keeva ja külmuva veega? Need on ekstreemsuste saarel elamise väljakutsed.

https://www.matsalufilm.ee/film547-2019/

Žürii äramärkimine (Inimene ja loodus)

Gepardimees / The Cheetah Protector, Rootsi-Namiibia 58

Režissöörid Björn Tjärnberg, Dag Jonzon


ŽÜRII: Me tahame tunnustada rootslase Göran Lindströmi rolli filmis “Gepardimees” selle eest, et ta aitab haavatud geparditel Namiibia loodusesse naasta.

Sünopsis: Göran on terve elu töötanud mehaanikuna ja kavatseb nüüd pensionile minna. Oma garaaž on tal olnud 25 aastat. Kassiarmastaja sai temast kunagi kui üks hulkuv kass tema garaaži sattus. Läbi aastate on Görani garaažis elanud sadu kasse. Nähes 2007. aastal Animal Planeti kanalilt saadet Laurie Markerist ja gepardite kaitsefondist Namiibias, vaimustus mees Laurie tööst sedavõrd, et otsustas minna keskust külastama. Just sealt leidis Göran elule uue eesmärgi – päästa gepardeid.

Kui Göran saab 60, otsustab ta järgida oma südame häält ja teha oma unistuse teoks. Ta paneb oma garaaži müüki ja temast saab gepardite kaitsefondi vabatahtlik.

Treiler: https://www.matsalufilm.ee/film1067-2019/

24.03.2020

Rahvusvahelise veepäeva-eri

Austria – vee jõud 1. osa: Liustiku moodustatud, Austria – 50 min

Režissöör Michael Schlamberger

Sünopsis: Voolav või tahke, kuid vesi on hämmastav. Liustikud lihvivad ja kraabivad mägesid veidrateks vormideks miljonite, mõnikord vaid tuhandete aastate jooksul. Taandudes sulavad nad ja täidavad järvi, kuid isegi need kuivavad lõpuks ära ja võimust võtab mets. Austria maailmakuulsal linnukaitsealal Neusiedli järve ääres varjab kägu oma kavatsusi hästi. Pilliroo sisse peites petab see mõned linnud – kuid mitte kõiki – kasvatama tema nõudlikke ja mõrvarlikke järglasi.

Treiler: https://www.matsalufilm.ee/film167-2019/

Žürii äramärkimine (Inimene ja loodus)

67º 49’ 32’’ Põhi / 67 49 32 North, Türgi – 56 min

Režissöörid Ece Soydam, Mathieu Dumond

ŽÜRII: Bioloogist, kes on mures kliimasoojenemise katastroofiliste tagajärgede pärast Põhja-Kanadas, saab ootamatult loodusfilmide tegija. Tahame siinkohal tunnustada Türgi režisööride Ece Soydami ja Mathieu Dumond’i pingutusi filmi eest „67º 49’ 32’’ Põhi“.

Sünopsis: Mathieu on bioloog ja filmitegija, kes elab Kanada Arktikas. Prantsusmaal sündinud ja kasvanud, tunneb ta end kodus külmas keskkonnas koos oma inuitist naise ja pojaga. Mathieu kirg elusloodust filmida on muutunud olulisemaks kui kunagi varem, sest tema armastatud maailm on kliimamuutuste tõttu juba muutunud.

Treiler: https://www.matsalufilm.ee/film524-2019/

14.04.2020

Parim montaaž
Seks, valed ja liblikad / Sex, Lies and Butterflies, Austria – 50 min

Monteerija Jim Isler

ŽÜRII: Kuidas monteerida omavahel tuhandet keskplaani erinevatest liblikatest? Monteerijale on tohutu väljakutse panna kokku täispikk rütmiliselt pingestatud, emotsionaalne ja põnev film lihtsalt ühest putukarühmast – liblikatest. Antud film on selle ülesandega suurepäraselt hakkama saanud. See film näitab äärmiselt kaunil viisil, kuidas liblika tiivalöök saab mõjutada maailma kui kompleksset ökosüsteemi.

Sünopsis:Selle filmiga sukeldume sügavale liblikate maailma, avastame nende hämmastavaid ellujäämise tehnikaid ja saame uusi teadmisi liblikate saladustest, muutes igaveseks meie vaadet nendele fantastilistele ja samas nii hapratele olenditele.

Treiler:  https://www.matsalufilm.ee/film666-2019/ 

Žürii äramärkimine (Inimene ja loodus)

Eriauhind
Keskkonnaamet, Matsalu rahvuspark

Luikede kadumise saladus / Swans: Mystery of the Missing, Suurbritannia 60 – min

Režissöör Amber Cherry Eames

ŽÜRII: Me täname Suurbritannia looduskaitjat Sasha Denchi filmi eest „Luikede kadumises saladus“. Tema pingutused luikede elu saladuste paljastamisel ja paljude luikede päästmisel tema enda tõsisest vigastusest hoolimata väärivad tõelist imetlust.

Treiler: https://www.matsalufilm.ee/film173-2019/

28.04.2020

Bioko kadunud kuningad, Saksamaa – 56 min

Režissöör: Oliver Goetzl

Sünopsis: Kesk-Aafrika rannikul on üksik saar, kaetud ürgsete vihmametsadega ja ümbritsetud tumedate ookeanivetega, kus elab arvukamalt liike kui üheski teises paigas Maal: BIOKO. Selle maa valitseja on üks maailma vähemtuntuid primaatide liike – drill. Saart ümbritseb musta liivaga rannajoon, hiiglaslike merikilpkonnade iidne pesitsuspaik. See film uurib drillide salajast elu ja nende salapärast saarekodu, jälgib üht drilliperet ja nende vastsündinut, kes avastab seda troopilist paradiisi esimest korda.

Treiler: https://www.matsalufilm.ee/film224-2019/

Šotimaa, looduse otsing, Prantsusmaa – 52 min

Režissöör Laurent Cocherel

Sünopsis: Fotograaf Laurent Cocherel, kes juba 25 aastat tagasi armus Šotimaasse, viib teid oma
salajastesse kohtadesse, osalema vapustavatel loodusnäitustel: otsima saarmaid ja tetri; viibima merelindude kolooniate keskmes; sukelduma haide ja delfiinidega; kohtuma hirvede, kotkaste ja veel paljude loomadega.

Treiler: https://www.matsalufilm.ee/film55-2019/