Rohelise kooli programm: Toidu väärtustamine algab juba lasteaiast ja koolist

Tartu loodusmaja pressiteade 25.09.2025

Rohelise kooli programm: Toidu väärtustamine algab juba lasteaiast ja koolist.

Esmaspäeval, 29. septembril tähistatakse rahvusvahelist toidukao ja toidujäätmete teadlikkuse päeva. Toidu teema on kesksel kohal ka rahvusvahelises Rohelise kooli programmis, kus osaleb 240 Eesti õppeasutust. Keskkonnateadlikud lasteaiad ja koolid otsivad igapäevaselt võimalusi, kuidas vähendada toidukadu ning õpetada lapsi ja noori toitu väärtustama.

„Toit on meie igapäevaelu üks väärtuslikumaid ressursse, mille raiskamine raiskab toidu kasvatamiseks ja tootmiseks kulunud loodusressursse, inimeste tehtud tööd, hoolt, aega ja raha. Harjumused, mida lapsed õpivad lasteaias ja koolis, kujundavad kogu nende edaspidist elu. Seetõttu on oluline, et lapsed mõistaksid juba varakult toidu tegelikku väärtust,“ ütleb Maris Mägi, Rohelise kooli Eesti koordinaator Tartu loodusmajast.

Rohelise kooli võrgustikus leidub mitmeid inspireerivaid näiteid, kuidas koolid ja lasteaiad toiduraiskamist vähendavad. Näiteks on mitmes lasteaias ja koolis kasutusele võetud toidujagamise kapid.

Tartu Ristikheina lasteaed avas toidukapi  2024. aasta oktoobris. Lasteaia õppealajuhataja Evelin Piir ütleb:  “Toidukapp võeti kohe aktiivsesse kasutusse. Sinna kogutakse laste toidukordadest ülejäänud puhas toit, ka leib ja sai ning lapsevanemad saavad õhtul ise oma toidukarpi vajaliku koguse toitu tõsta. Toit, mida vanemad ei võta, antakse edasi Tartu Foodsharingule. Paljud pered kasutavad toidukappi igapäevaselt”.

Toidujagamiskapp on ka Kohila Lasteaias Sipsik. “Peame oma lasteaias väga oluliseks kõike, mis on seotud toidu ja söömiskultuuriga. Igapäevategevuste keskmes on ka keskkonnateadlike põhimõtete rakendamine, millele pöörame teadlikult tähelepanu. See tähendab, et lapsed on kaasatud protsessi algusest lõpuni, et nad kogemuse kaudu mõistaksid, miks me just sellisel viisil tegutseme,” ütleb õppejuht Kristina Lee. Toidukappi pannakse toit klaaspurkidega ja lapsevanemad saavad lapsele järgi tulles ka perele õhtusöögi võtta. “Nii päästame puhta toidu ja suuname selle uuesti ringlusesse, vähendame toidujäätmeid, teeme keskkonda hoidvaid valikuid ja hoolime peredest,” lisab Lee.

Lisaks toidujagamiskappidele tegelevad õppeasutused toidukao vähendamisega mitmel moel. Näiteks toiduportsjonite parema planeerimise, laste menüüde koostamisse kaasamise ning kampaaniates, mis tõstavad teadlikkust nii õpilaste kui ka perede seas.

„Meie eesmärk on, et igas Rohelise kooli võrgustiku koolis ja lasteaias tekiks arusaam – iga suutäis on väärtuslik ja raiskamata jäänud toit aitab vähendada keskkonnakoormust,“ lisas Maris Mägi.

Rahvusvaheline toiduraiskamise vähendamise päev on hea võimalus meelde tuletada, et igaüks saab anda oma panuse. Väikesed sammud – nagu portsjoni suuruse valimine, alles jäänud toidu jagamine või loovad retseptid jääkide kasutamiseks – loovad kokku suure muutuse. Võrgustiku õpetajatelt kogutud kasulikke nippe toiduraiskamise vähendamiseks leiab siit.

Lisainfo:
Maris Mägi
Roheline kool, Tartu loodusmaja
maris.magi@tartuloodusmaja.ee; 5152884
rohelinekool.ee

Oma lasteaia kogemust oma lähemalt valmis jagama:

Kohila lastaed Sipsik
Kristina Lee
Õppejuht
Kristina.lee@kohila.edu.ee; 55560049

Tartu Lasteaed Ristikhein
Evelin Piir
Õppealajuhataja
Evelin.Piir@tartu.ee; 58981218