Suvised näitused loodusmajas ootavad külla – liblikad, haabjad ja looduskaitse!

Näitus “Hoia, mida armastad” 01.06-31.08

Rändnäitus „Hoia, mida armastad!” on pühendatud Eesti looduskaitse 100. juubelile ja valmis 2010. aastal Keskkonnaameti tellimusel, ajakohastati 2020. aastal ja endiselt sobib väga ka tänasesse päeva. Näitus pöörab tähelepanu meie looduse mitmekesisusele ja kaitsele. Keda ja miks on meie looduses vaja kaitsta? Kuidas seda paremini teha ja kes peaks kaitsma? Ning kuidas see üldse minusse puutub? Näitus pakub just neile küsimustele vastuseid.

Väljapanek koosneb Eesti looduskaitset tutvustavatest vibustendidest ja mängulistest eksponaatidest, mille abil saab näiteks otsida haruldaste loomade kodusid, aidata loomi neid varitsevatest ohtudest mööda, võrrelda meie kodude mõju keskkonnale, mängida looduskaitseteemalist põrandamängu ja tutvuda erinevat tüüpi kaitsealadega Eestis.

Näituse vibustendide koostajad on loodusteadlased Arne Ader, Urmas Tartes, mängulised eksponaadid valmisid kolme autori – Annelie Ehlvest, Epp Margna, Toomas Kalve – koostöös. Näituse valmimisele aitasid kaasa Ann Marvet, Tarmo Evestus, Margit Turb, Marika Arro, Herdis Fridolin, Maris Kivistik, Lauri Klein, Reet Kristian, Lilika Käis, Priit Pajusalu, Reigo Roasto, Jaanus Tanilsoo, Uudo Timm.

Näituse sündmus Facebookis.

Näitus on avatud kuni 31. august E-R kell 10-18, külastamine majapiletiga 3€ sooduspilet/5€ täispilet/13€ perepilet.

 

Fotonäitus “Soomaa ühepuulootsik” 21.06-31.08.2022

Näituse idee autoriteks ja koostajateks on loodusturismi ettevõtja ja ühepuulootsikumeister Aivar Ruukel ning Soomaa rahvuspargi kultuuripärandi spetsialist Sandra Urvak. Fotonäitus tutvustab ühe vanima veesõiduki valmistamist ja kasutamist, mis on pärandina 2021. aasta lõpust üleilmses UNESCO kultuuripärandi nimistus ja Eesti vaimse kultuuripärandi nimistus. Näituse eesmärgiks ongi tutvustada haabjakultuuri Soomaa ümbruses laiemalt ning seeläbi ehk kasvatada huvi ja austust oma pärandi vastu. Näitusel on vaatamiseks välja pandud 17 pilti erinevatest ajastusest ning erinevatelt autoritelt. Fotod esitlevad lootsiku valmimist puu langetamisest kuni paadi kasutamiseni. Lisaks saab külastaja lugeda Aivar Ruukeli kirjutatut lootsikukultuuri ajaloost, tähtsusest ja kasutamisest nii ennevanasti kui ka tänapäeval. Lisaks saab näitusel vaadata mitmeid erinevaid lootsikukultuuri tutvustavaid filme ning ei puudu ka ühepuupaat ise.

Autoriga kohtumisõhtu 20. juuni kell 18:00

Näitus on avatud kuni 31. august E-R kell 10-18, külastamine majapiletiga 3€ sooduspilet/5€ täispilet/13€ perepilet.

 

Marje Loide fotonäitus “Liblikate lummuses” 8.06.-31.08

Marje Loide on hariduselt bioloog-botaanik, kes vabal ajal viib soovijaid ka loodusesse matkama. “Tahan näidata aastaajale vastavaid seeni, putukaid, taimi ja kauneid maastikke. Alati ei piisa mälupiltidest, mõnikord tahaks kedagi ka pildikarbis kaasa võtta. Makrofotoni jõudsin umbes 3 aastat tagasi, kui tuttaval hobifotograafil hakkas makroobjektiiv üle jääma. Praegu pildistan vähemalt korra nädalas õisi külastavaid putukaid, talvel jäälilli toaakendel. Soovin jäädvustada oma kodupaiga liigirikkust ja tabada hommikust madala päikesega aega, mil putukad on kastest veidi kohmakad ning paremini ligipääsetavad. Enda arvates kauneid kaadreid on kogunenud juba sadu. Näituse jaoks valisin neist välja põnevamad, värvikamad nii tegelaste kui tausta poolest.” Autor valis näituse jaoks välja tavalisemad päevaliblikad suvisest lillepeenrast ja puisniidult ning lisas huviliste jaoks teabetekstid. Õnnestus pildistada ka kahte kaitsealust liiki.

Autoriga kohtumisõhtu 20. juuni kell 18:00

Näitus on avatud kuni 31. august E-R kell 10-18 (täpse külastuseks sobiliku aja leidmiseks palume helistada eelnevalt telefonil 736 6120, kuna saalis võib olla üritus).

Näituse külastamine majapiletiga 3€ sooduspilet/5€ täispilet/13€ perepilet.

 

Installatsioon “Mets” 20.06-31.08.2022

Tartu Mart Reiniku Kooli 8. klassi õpilase Mirtel Kalamehe loovtöö lahkab Eesti metsanduse probleeme. Metsa on jäänud neli tormimurtud seemnepuud, millele peab toetuma nüüd kogu metsa elustik. Iga puul olev pesakast on pühendatud mõnele teemale, millele on viimastel aastatel meedias rohkem tähelepanu pööratud ning mis ilmestavad hästi seda, kui hooletult ja ükskõikselt suhtuvad metsa inimesed, kes tegelikult peaksid selle eest vastutama. Pesakastidel olevad tekstid on koostatud ajakirjanduses ilmunud artiklite ja uudiste teravamatest faktidest ning pealkirjadest, mille otsekohesus ja teravus puudutab ning paneb mõtlema.

suvised näitused