Teadus toidus – ringi lugu

Igal kolmapäeval toimub loodusmaja köögis suur sagimine – toimumas on huviring teadus toidus. Uus ja huvitava nimega huviring tekkis Loodusmajja alles sellel sügisel.

Huviringi eesmärk on õpetada noortele, kuidas teaduse abil muuta kokkamist nutikamaks. Huviringis õpivad noored köögis tegutsema, et osata tulevikus endale ka ise süüa valmistada. Toidu valmistamine on tänapäeval üks hinnatud ning kahjuks ka aina haruldasem oskus.

Teadust on võimalik toidu tegemisel rakendada väga laialdaselt. Selle abil saab kokata efektiivsemalt ning paremate tulemustega. Samuti saab paremini improviseerida ning asendada koostisaineid juhul, kui neid parasjagu köögis ei leidu. See võib säästa nii mõnestki poekülastusest. Improviseerimist tuleb ette igas ringitunnis, see on äärmiselt tähtis osa kokkamise juures. Selliseid oskuseid  õpitakse enamasti praktilisel teel, kuid tihti vaadatakse läbi ka teoreetilisi materjale.

Omavaheline suhtlus ringitundides toimub inglise keeles, kuid ka ainult eestikeelne inimene saaks köögis ilusasti hakkama. Ühiseks keeleks ning siduvaks jõuks inimeste vahel on armastus toidu ja kokkamise vastu. Huviring sai alguse juhendaja suurest armastusest kokkamise vastu ning selle jagamine on tal suurepäraselt välja tulnud.

Tuleb välja, et teadust peitub igas toidus ning iga toiduga saab teha teadust. Söögi valmistamine on inimestele väga pikalt olnud elust lahutumatu osa ning viimase aja teaduse edusamme rakendades võib seda veel palju edasi arendada.

Toidutegemisel peab ka mõte töötama

Paul Kaasik

Nimeks on mul Paul Kaasik ja olen käinud kolm aastat ornitoloogiaringis. Olen Kännuseente toimetaja ehk kännuämblik ning ka Kännuseente veebiportaali looja. Seentest sobitun ma oma arust kõige enam haavapuravikuga, sest olen näost täpselt sama punane.