Külmetuse vastu!

Kui külmetus ilmub ukse taha ja üritab sisse saada, tuleb talle vastu hakata. Peab minema kööki, keetma kuuma vett ja haarama tassi sooja teed. Muidugi oleks mõnus teha ka endale üks kuum saun või vann, et kehast külm välja saada.

Hea on kohe jalga panna villased sokid ja võtta soe tekk või pleed endale ümber. Kõige paremini aitab külmetuse vastu ravimtaimetee koos ingveriviilude, sidruni ja meega. Kõige tõhusamat teed saab teha näiteks piparmündist, salveist, pärnaõitest, nõmm-liivateest või Islandi samblikust. Piparmünditee on rahustava toimega ja leevendab nohu, kuidsalveitee aitab hoopis kurguvalu. Tee pärnaõitest alandab palavikku ja puhastab organismi. Väga hästi aitab köha vastu Islandi samblik. Viimast tuleks keeta 30 minutit ja lasta siis veel sama palju tõmmata, et ekstrakt oleks eriti tõhus. Sambliku kibed maitse kaob, kui valada see enne keema panemist kuuma veega üle. Samblikku keetes tulevad sellest välja limaained, mis on raviva toimega. Teele tasub lisada hea maitse andmiseks ka kibuvitsamarju. Nohu korral aitavad veel igasugused ürdisalvid, millesse on lisatud eeterlikke õlisid. Salvi tuleks määrida nina alla ning köha korral ka rinnale. Kõiki ravimtaimi saab metsast või aiast korjata nii suvel kui ka sügisel. Pärast haigust tuleks palju puhata ja aeg maha võtta, et keha saaks haigusest rahulikult taastuda. Samas ei tasu unustada, et pärast tervenemist värskes õhus viibimine ei tee ka paha. Samuti tuleks toituda nii, et keha saaks palju vajalikke vitamiine ja mineraale. Nüüd tulevad appi suvel sügavkülma varutud marjad, mis on maitsvad ning kasulikud. Limaskestade taastumiseks on vajalikud kartenoidid, mida leiab astelpaju-, pihlaka- ja kibuvitsamarjadest, kuid ka porgandist ja saialilleõitest. Külmetuse vältimiseks tuleks toituda korralikult ja mitmekesiselt, turgutada oma immuunsüsteemi ja tervist värske õhu ja vitamiinirohkete jookide ja smuutidega. Kõige olulisem on vältida stressi.

Tugevat tervist!

Iris Gielen

Olen Iris Gielen ja käin Loodusmajas ornitoloogiaringis. Arvan, et kõige paremini iseloomustab mind just kollane pilvik, sest leian seda seent tihti kaasikutest, kus mulle meeldib väga käia. Samuti on ka maitse poolest kollane pilvik üks parimaid söögiseeni ning seda saab süüa ka värskelt, ilma kupatamata.